Streven naar performance en duurzame mobiliteit: Polestar 3 verkleint zijn koolstofvoetafdruk tot 24,7 tCO2e door uitstoot afkomstig van aluminium en batterijen te verminderen.
GÖTEBORG, ZWEDEN - 25 maart 2024. Polestar creëert exclusieve elektrische performance auto’s die de kracht van minimalistisch design, technologische innovaties en duurzame oplossingen inzet om ervoor te zorgen dat de aantrekkelijkste keuze ook de juiste is. Daardoor is de totale koolstofvoetafdruk van cradle-to-gate van Polestar 3, de eerste elektrische performance SUV van Polestar, lager dan die van de kleinere Polestar 2 toen die in 2020 gelanceerd werd: 24,7 tCO2e tegenover 26,1 tCO2e. Het bewijst dat zelfs voor grote SUV's actie ondernomen kan worden om hun klimaatimpact te verminderen.
Het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de ontginning en verwerking van diverse materialen met drie componenten: aluminium, staal en batterijen. Het Lifecycle Assessment (LCA) rapport van Polestar 3 toont aan dat materiaalproductie en raffinage verantwoordelijk zijn voor 68% van de koolstofvoetafdruk van cradle-to-gate. 24% daarvan is afkomstig van aluminium, 17% van ijzer en staal en de resterende 24% komt van de productie van batterijmodules.
Ons werk bij Polestar is erop gericht bestaande oplossingen te implementeren, te ijveren voor opkomende oplossingen en zaken die op dit moment nog onoplosbaar lijken, actief aan te pakken. Bij bestaande oplossingen kan het gaan om de aankoop van aluminium dat geproduceerd is met behulp van hernieuwbare elektriciteit. Bij opkomende oplossingen kan het gaan om staal dat gemaakt is met behulp van hernieuwbare energie. En bij nieuwe oplossingen kan het gaan om elektronica, banden en thermoplastische materialen.
Om de ambitieuze cradle-to-gate doelstelling voor Polestar 3 te behalen, zijn lessen getrokken uit de vermindering van de koolstofvoetafdruk van Polestar 2. Als gevolg wordt 81% van de totale aluminiummassaproductie, de productie van zowel de Li-ion batterijcelmodules als het anode- en kathodemateriaal van Polestar 3 gemaakt met 100% hernieuwbare energie. Hierdoor werd 8,5 tCO2e geëlimineerd.
Polestar 3 wordt in eerste instantie in de Chengdu-fabriek van Volvo Cars in China geproduceerd. De aanvullende productie zal naar verwachting halverwege 2024 van start gaan in South Carolina, VS. Beide fabrieken gebruiken 100% hernieuwbare elektriciteit. Er wordt een aparte LCA gemaakt voor wagens die in deze fabriek worden geproduceerd.
Fredrika Klarén, Head of Sustainability bij Polestar, zegt: "Het grootste deel van de broeikasgasuitstoot van een auto is afkomstig van de ontginning en verwerking van materialen. Aangezien we de overstap naar elektrische wagens willen bevorderen, doen we er alles aan om de uitstoot afkomstig van hun productie te verminderen en het belang van innovaties en elektrische wagens als klimaatoplossing te versterken. Polestar 3 is daar het bewijs van."
Het LCA-rapport biedt complete inzage in de milieu-impact van de wagen. De LCA is berekend op basis van drie verschillende elektriciteitsmixen en een levensduur van 200.000 km gereden afstand. De methodologie om het elektriciteitsverbruik te beoordelen werd geüpdatet. Het omvat nu meer realistische scenario's van het IEA (International Energy Agency) die rekening houden met een groter aandeel van hernieuwbare energiebronnen, wat hun potentieel om de uitstoot tijdens het gebruik van de wagen te verminderen, benadrukt. Het is de eerste keer dat het onderhoud van de wagen meegenomen wordt in de berekeningen van een Polestar LCA. De koolstofvoetafdruk van de wagen van cradle-to-grave varieert tussen 28,5 - 44,5 tCO2e, afhankelijk van de elektriciteit die wordt gebruikt om de auto tijdens zijn levensduur op te laden.
Het LCA-rapport, uitgevoerd in overeenstemming met ISO 14067:2018, is het eerste LCA-rapport van Polestar dat beoordeeld is door een derde partij, het internationaal adviesbureau voor strategie, milieu en techniek Ricardo plc. Het Polestar 3 LCA-rapport is te vinden op www.polestar.com/global/sustainability/reports/. De Polestar 3 Product Sustainability Declaration is te vinden op https://www.polestar.com/nl-be/polestar-3/sustainability/.
Einde.
Noot voor de redactie
Polestar 3 vergezelt Polestar 4 in de Polestarportfolio. Daarvan werd eind 2023 bevestigd dat het de laagste cradle-to-gate koolstofvoetafdruk van alle Polestarwagens heeft bij lancering (19,4-21,4 tCO2e). Sinds de lancering in 2020 is de cradle-to-gate koolstofvoetafdruk van Polestar 2 in drie jaar tijd met drie ton verminderd (nu 22,4-23,1 tCO2e).
De LCA's van Polestar, die sinds 2020 worden gepubliceerd, houden rekening met een reeks factoren in de levenscyclus van een wagen, van grondstoffen tot productie en recyclage. Ze vatten de kilmaatimpact samen in een gemakkelijk te begrijpen cijfer. Het stelt consumenten in staat om snelle en doordachte beslissingen te nemen bij het kopen van een wagen. De LCA-cijfers in dit persbericht geven de koolstofvoetafdruk van de wagen van cradle-to-gate weer, inclusief materiaalgebruik doorheen het productieproces. Het gebruik van de wagen en de end-of-life fase zijn niet opgenomen. De LCA-cijfers die gerelateerd zijn aan de cradle-to-gravekoolstofvoetafdruk van wagens geven een totale koolstofvoetafdruk van de wagen weer waarbij het gebruik en de end-of-life fase worden opgeteld bij de cradle-to-gate koolstofvoetafdruk.
Evi Boits