Nieuw duurzaamheidsrapport Polestar: 25% minder uitstoot per verkochte wagen

GÖTEBORG, ZWEDEN – 15 april 2025. Polestar rapporteert in zijn vierde jaarlijkse duurzaamheidsrapport over aanzienlijke broeikasgasreducties, updates over het Polestar 0-project en de voortdurende inzet voor meer transparantie en duurzamere materialen. Sinds het merk in 2020 met metingen begon, is de CO2-voetafdruk per verkochte Polestar met een kwart (24,7%) verminderd. De belangrijkste factoren die hieraan hebben bijgedragen, zijn onder meer een toename van het gebruik van CO2-arm aluminium in alle modellen, verbeteringen in de batterijproductie en het gebruik van 100% hernieuwbare elektriciteit voor de productie van alle modellen. Ook de efficiëntere logistiek en het toegenomen gebruik van biobrandstoffen op een aantal zeeroutes hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de verlaging van de uitstoot.
Michael Lohscheller, CEO Polestar: “Polestar heeft laten zien dat het mogelijk is om groei los te koppelen van klimaateffecten. Simpel gezegd: we willen de uitstoot blijven verminderen terwijl we meer verkopen. Ook al lijkt de wereld soms de verkeerde kant op te gaan, wij verdubbelen onze inspanningen. Wanneer de wereld naar rechts beweegt, slaat Polestar linksaf."
Polestar lanceerde in 2021 het Polestar 0-project met als ambitieus doel het ontwikkelen van een volledig klimaatneutrale auto. Hiermee wilde Polestar niet alleen een gevoel van urgentie creëren, maar ook gezamenlijk onderzoek versnellen ter ondersteuning van het bredere streven van Polestar om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn. Vandaag maken Polestar en de projectpartners met trots bekend dat binnen de gezamenlijke initiatieven belangrijke oplossingen zijn gevonden om de CO₂-uitstoot verder te verlagen. Deze oplossingen tonen aan dat het mogelijk is om een Polestar 2 te produceren met een CO₂-voetafdruk die 10 ton lager ligt dan bij de start van het project*.
De grootste bijdrage aan de vermindering van de uitstoot komt van de productie van aluminium en staal — cruciale materialen in het proces van decarbonisatie omdat ze samen ongeveer 45% van de totale cradle-to-gate CO₂-voetafdruk van de Polestar 2 vertegenwoordigen.
Polestar past in de volgende fase de structuur van het Polestar 0-project aan, waarbij onderzoeksgebieden die verdere verdieping vereisen, worden geïntegreerd in het Mission 0 House**: een door Polestar opgerichte, maar gezamenlijk beheerd en gefinancierd onderzoekscentrum in Götenborg. Het Mission 0 House brengt wetenschappers uit de academische wereld samen met ingenieurs uit de industrie, die zij aan zij werken aan het elimineren van broeikasgasemissies die worden veroorzaakt door materialen, producten en processen. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is het onderzoeken van de commerciële mogelijkheden van de toekomstige oplossingen.
Circulariteit, inclusie en transparantie blijven belangrijke aandachtspunten voor Polestar. Het merk heeft zich dan ook aangesloten bij het Initiative for Responsible Mining Assurance (IRMA) en zette ter plaatse de uitbreiding van audits in risicogebieden voort. De traceerbaarheid van risicomaterialen werd uitgebreid met onder andere het in kaart brengen van mangaan. Polestar blijft zich inspannen om zowel de beschikbaarheid van data als het aandeel gerecycled materiaal te vergroten, of het nu gaat om de ontwikkeling van wagens of modeljaarupgrades. Polestar 4 bestaat nu voor 10% uit gerecycled materiaal.
Lees hier het volledige duurzaamheidsrapport van Polestar hier: https://www.polestar.com/dato-assets/11286/1744370504-polestar_sustainability_report_2024.pdf
Einde.
Noot voor redacties
* De 'cradle-to-gate' CO2-voetafdruk van Polestar 2 Long Range Dual Motor zou bij de lancering in 2020 van ongeveer 26 ton kunnen dalen naar 16 ton, dankzij geïdentificeerde oplossingen van partners.
** Lees meer over het Mission 0 House op pagina 79 van het duurzaamheidsrapport.
Evi Boits
Stefanie De Belder